Charters

Als club met een uitgebreide jeugdopleiding zijn wij begaan met het welbevinden van onze leden. Wij engageren ons via onderstaande charters om hen hierin te ondersteunen. 

Het geven van het goede voorbeeld door volwassenen is van groot belang. Alcohol, drugs en tabak zijn middelen die onze gezondheid schaden. Wees er van bewust dat het gebruik van alcohol en tabak in het bijzijn van jeugd een slecht voorbeeld is voor de kinderen. Alcohol en tabak zijn niet alleen bijzonder ongezond, maar hebben tevens een negatieve invloed op de prestaties van het lichaam. Daarom worden alcohol en tabak
onder de 16 jaar verboden tijdens clubactiviteiten. Drugs horen niet thuis in onze sportclub en daarom is drugsbezit en drugsgebruik in en om het sportveld niet toegestaan.

Overtredingen van deze gedragsregels leiden tot sancties. Afhankelijk van de ernst van de overtreding worden passende maatregelen genomen. Sancties worden naar  omstandigheden en leeftijd aangepast. Overtreding hiervan door een jeugdspeler of –speelster kan uitsluiting uit de club tot gevolg hebben.

Als club zijn we er ons bewust van dat we een verantwoordelijkheid hebben wat betreft sportweddenschappen en andere vormen van gokken. We weten uit onderzoek dat sportclubleden
vijfmaal vaker deelnemen aan sportweddenschappen dan de algemene bevolking. Het gokgedrag van sportclubleden is bovendien tienmaal meer risicovol. We zien het daarom als onze taak om te waken
over het welzijn van onze leden in de context van de sportbeleving. We werken aan een omgeving waar de sportbeleving centraal staat, en gokken niet de norm is. Daarom kijkt onze club als volgt naar
het thema gokken:

  • De club zet haar leden nooit aan tot gokken, en organiseert zelf nooit sportweddenschappen in de club (met als enige mogelijke uitzondering een
    eenmalig ludiek fondsenwervingsinitiatief, met beperkte inzet en beperkte winst). Er wordt eveneens nooit in clubverband deelgenomen aan
    sportweddenschappen. De club zet in op gezonde sponsorwerving. Sponsoring door de goksector wordt daarbij maximaal vermeden.
  • Jongeren en jongvolwassenen komen zo weinig mogelijk in contact met gokken
    (inclusief reclame en sponsoring). Minderjarigen mogen nooit deelnemen aan om het even welke vorm van kansspelen. Daarnaast laat de club/federatie ook niet toe dat er gegokt wordt op de sportprestaties van minderjarige sporters.
  • Gokken op wedstrijden en competitie waarin je zelf speelt, of op een ploeg of sporter waar je zelf heel dicht bij staat (trainer, manager, …), is ten allen tijde
    verboden.
  • We waken erover dat sportclubleden die problemen ervaren door deelname aan sportweddenschappen, geholpen en ondersteund worden. De federatie/club heeft hier een doorverwijzende rol met respect voor de melder en alle betrokkenen. We adviseren de persoon in kwestie om anoniem contact op te nemen met De Druglijn. Deze rol kan opgenomen worden door de club-API.

KFC De Kempen erkent de belangrijke rol die de sport vervult in het samenbrengen van mensen van verschillende culturen en afkomst. We kunnen veel doen voor het bevorderen van participatie. Daarom zal KFC De Kempen, in het raam van onze opvoedende opdracht, promotie voeren voor meer fair-play en zullen we de rode kaart tonen aan alle vormen van racisme en discriminatie:

  • Door via al onze acties en communicatiekanalen een boodschap van tolerantie,
    respect en waardigheid te verspreiden.
  • Door de gelijkheid van kansen voor allen daadwerkelijk toe te passen.
  • Door op te treden als een opvoedende kracht die de samenwerking tussen de
    gezinnen, het schoolmilieu en het lokale verenigingsleven bevordert.
  • Door opname in ons reglement van inwendige orde van een expliciet verbod van
    elke vorm van racisme en van elke andere vorm van discriminerende houding, zoals antisemitisme, homofobie, seksisme, islamfobie… en van de ermee gepaard
    gaande symbolen
  • Door het geven van instructies aan onze leden en verantwoordelijken om de toegang tot de sportactiviteiten te weigeren aan elke persoon die racistisch of
    discriminerend gedrag vertoont en/of provocerende symbolen of kleren draagt.
  • Door zich te engageren tot het verwijderen van alle provocerende symbolen en
    teksten in en rond hun voetbalvelden en op de internet sites.
  • Door waakzaam te blijven en preventief op te treden tegen elk teken van beginnend racisme of discriminatie.
  • Door het overmaken van alle informatie over racistische of discriminerende ontsporingen aan de lokale overheden en aan de bondsinstanties.
  • Door de slachtoffers van racisme en discriminatie te steunen, eventueel met bijstand van bevoegde instellingen, zoals het Centrum voor gelijkheid van kansen
    en voor racismebestrijding, of van gespecialiseerde verenigingen, zoals de Liga voor de Mensenrechten.
  • Door de naleving van de wetgeving en de richtlijnen inzake toegankelijkheid voor
    personen met een handicap en door de realisatie, daar waar mogelijk, van de passende voorzieningen om hen de toegang tot de voetbalvelden te
    vergemakkelijken.
  • Door de regelmatige evaluatie van de principes vervat in dit charter.
  • KFC De Kempen zorgt voor de bekendmaking van dit charter bij alle personen die
    deelnemen aan het voetbalgebeuren.
  • KFC De Kempen verbindt zich tot zichtbare en leesbare plaatsing en/of aanplakking van dit charter aan de toegangen tot de terreinen, in de kleedkamers, kantines en tribunes.

KFC De Kempen erkent de 8 principes van het fairplay charter:

  1. Respect voor de spelregels
  2. Respect voor de scheidsrechters en de officials
  3. Respect voor je eigen club
  4. Respect voor de tegenstrever
  5. Respect voor je medespelers
  6. Respect voor ALLE collega voetballers
  7. Respect voor de supporters van andere ploegen
  8. Respect voor jezelf (geen alcohol en drugs, niet roken)

De 10 geboden van de fairplay voor de speler
1. Speel sportief
2. Speel steeds om te winnen, maar wees waardig in het verlies
3. Volg de regels van het spel
4. Respecteer tegenstanders, ploegmaats, scheidsrechters, officiëlen,
trainers/afgevaardigden, vrijwilligers en supporters
5. Eer de mensen die de goede naam van het voetbal verdedigen
6. Promoot voetbal
7. Verwerp corruptie, drugs, racisme en geweld en andere gevaren voor de
populariteit van onze sport.
8. Help anderen om aan deze verleiding te weerstaan.
9. Stel de mensen die onze sport in diskrediet brengen aan de kaak.
10. Verbeter de wereld dankzij het voetbal.

  • Stimuleer een kind, dat (incidenteel) een interesse toont, om toch deel te nemen aan een wedstrijd, training of een andere clubactiviteit.
  • Bedenk dat kinderen sporten voor hun plezier en niet voor het uwe.
  • Moedig uw kind altijd aan om volgens de regels te spelen. Regels die een trainer of leider zal aanpassen aan de mogelijkheden van de groep waarin uw zoon of dochter is ingedeeld.
  • Leer uw kind dat eerlijke pogingen net zo belangrijk zijn als winnen, zodat het resultaat van elke wedstrijd geaccepteerd wordt zonder onnodige teleurstelling.
  • Verander een nederlaag in een overwinning door uw kind te helpen te werken aan een grotere vaardigheid en het worden van een goede sportman/vrouw. Maak het kind nooit belachelijk en geef het geen uitbrander als het een fout heeft gemaakt of een wedstrijd verloren heeft.
  • Bedenk dat kinderen het beste leren door na te doen. Applaudisseer voor goed spel van beide teams.
  • Val een beslissing van een scheidsrechter e.d. niet in het openbaar af en trek nooit de integriteit van dergelijke personen in twijfel. Handel nooit wanneer je emotioneel onstabiel bent.
  • Ondersteun alle pogingen om verbaal en fysiek geweld tijdens wedstrijden of trainingen door de jeugd te voorkomen.
  • Erken de waarde en het belang van trainers en begeleiders. Zij geven hun tijd en kennis om het sporten/de recreatie van uw kind mogelijk te maken.
  • Weet dat de club bij overtredingen van de regels een sanctiebeleid zal toepassen.
  • Spreek altijd eerst de trainer aan wanneer je volgens jou een gefundeerde klacht hebt. Doe dit nooit tijdens, of vlak na de wedstrijd, het is beter een paar dagen te wachten en eerst na te denken.

Met deze verklaring gaan we de verbintenis aan om, over de discussie heen, heldere gedragsregels vast te leggen bij het nastreven van de positieve waarden in de jeugdsport.

We verklaren dat:

1. We de positieve waarden in de jeugdsport actiever, met volgehouden inspanning en met goede planning zullen nastreven.

  • Op het vlak van training en competitie zullen we op een evenwichtige manier vier hoofddoelen nastreven: de ontwikkeling van de motorische (technische en tactische) vaardigheid , een gezonde en veilige competitieve stijl, een positief zelfbeeld en goede sociale vaardigheden. Hierbij zullen we ons laten leiden door de noden van het kind.
  • We geloven dat de drang om uit te blinken en te winnen, succes en plezier net als mislukking en frustratie te ervaren, integrerend deel uitmaken van de
    competitiesport. We zullen kinderen de kans geven zich dit eigen te maken en het te integreren (binnen de structuur, de regels en de beperkingen van het spel) in hun prestaties en we zullen hen helpen hun emoties te beheersen.
  • We zullen speciale aandacht schenken aan de leiding en opleiding van kinderen aan de hand van modellen die de ethische en humanistische principes in het algemeen en de fair play in de sport in het bijzonder naar waarde schatten.
  • We zullen ervoor zorgen dat kinderen betrokken worden bij het besluitvormingsproces in hun sport.

2. We onze inspanningen zullen voortzetten om alle vormen van discriminatie uit de jeugdsport te bannen.

Dit heeft te maken met het fundamentele ethische principe van gelijkheid, dat sociale rechtvaardigheid en gelijke verdeling van de mogelijkheden vereist. Laatmaturen, gehandicapten en minder getalenteerde kinderen zullen dezelfde kansen krijgen om aan sport te doen en zullen dezelfde professionele begeleiding krijgen die ter beschikking staat van vroegmature, valide en meer getalenteerde kinderen zonder onderscheid van geslacht, ras of cultuur.

3. We erkennen en aanvaarden het feit dat sport ook negatieve effecten kan veroorzaken en dat er preventieve en curatieve maatregelen nodig zijn om kinderen te beschermen.

  • We zullen de psychische en fysieke gezondheid van kinderen maximaal bevorderen door ons in te spannen om bedrog, doping, misbruik en uitbuiting tegen te gaan en de kinderen te helpen mogelijke negatieve effecten ervan te overwinnen.
  • We aanvaarden dat het belang van de sociale omgeving van het kind en het motiverende klimaat nog steeds onderschat worden. Daarom zullen we een gedragscode ontwikkelen, aanvaarden en toepassen met klaar vastgelegde verantwoordelijkheden voor allen die betrokken zijn bij het netwerk rond de jeugdsport: sportorganisaties, sportleiders, ouders, opvoeders, trainers, sportmanagers, sportbesturen, artsen, kinesisten, diëtisten, psychologen, topatleten, de kinderen zelf,…
  • We raden sterk aan dat ernstig wordt overwogen om organen te creëren op de gepaste niveau’s om deze code op te volgen.
  • We steunen systemen ter registratie en accreditatie voor trainers en coaches.

4. We verwelkomen de steun van sponsors en de media, maar we geloven dat die steun in overeenstemming moet zijn met de hoofddoelstellingen van de jeugdsport.

  • We verwelkomen sponsoring van organisaties en bedrijven alleen wanneer dit niet botst met het pedagogische proces, de ethische basis van de sport en de hoofddoelstellingen van de jeugdsport.
  • We geloven dat het niet alleen de functie van de media is om reactief te zijn, dit betekent een spiegel te zijn van de problemen van onze maatschappij, maar ook proactief, dit betekent stimulerend, opvoedend en vernieuwend.

5. Daarom onderschrijven we formeel het “Panathlon Charter over de Rechten van het Kind in de Sport”

Alle kinderen hebben het recht:

  • sport te beoefenen
  • zich te vermaken en te spelen;
  • in een gezonde omgeving te leven;
  • waardig behandeld te worden,
  • getraind en begeleid te worden door competente mensen
  • deel te nemen aan training die aangepast is aan hun leeftijd, individueel ritme en mogelijkheden;
  • zich te meten met kinderen van hetzelfde niveau in een aangepaste competitie;
  • in veilige omstandigheden aan sport te doen;
  • te rusten;
  • de kans te krijgen kampioen te worden, of het niet te worden.
  • Bij KFC De Kempen zal elke jeugdspeler evenveel kansen tot spelen krijgen.
  • De trainer draagt er zorg voor dat elke jeugdspeler evenveel speelt.
  • Bij de groepen van U10 tot U17 zal de afgevaardigde de vervangingen noteren op een
    hiervoor bestemd formulier en op het einde van de wedstrijd de totale speelminuten invullen.
  • Bij de duivels zal de trainer ervoor zorgen dat iedereen evenveel speelt, hij past het systeem van de doorlopende vervanging zo toe dat iedereen aan evenveel
    speelminuten komt.
  • Andere tips en regels:
    • Elke wedstrijd wordt gestart met andere wisselspelers.
    • Blessures, afwezigheden, schorsingen of disciplinaire maatregelen worden op het speelgelegenheidsformulier genoteerd.
    • Bij ploegen waar meer spelers zijn dan mogelijk op het scheidsrechterblad wordt een beurtrol opgesteld.
    • Elke speler, zonder uitzondering, zal in de beurtrol opgenomen worden. Een speler kan zelf zijn beurt aanvragen bij de trainer op de datum die hem
      best past. Elke speler speelt per wedstrijd minimum 50 %. Dit wil niet zeggen dat we toelaten dat het iedere week dezelfde spelers zijn die de 50 % spelen. Het principe van iedereen evenveel speelkansen mag gespreid worden over verschillende wedstrijden.

Discriminatie, schelden, grof taalgebruik, pesten, van wie dan ook wordt niet geaccepteerd en kan aanleiding zijn voor sancties. Afhankelijk van de ernst van de overtredingen worden passende maatregelen genomen. Sancties worden naar omstandigheden en leeftijd aangepast.

Wat is het verschil tussen plagen en pesten?

PLAGEN: Kinderen die elkaar plagen, kunnen elkaar aan. Nu eens plaagt de ene, dan weer de
andere. Soms is het leuk, soms niet, maar een geplaagd kind kan terugplagen. Na een tijdje maken ze het samen weer goed. Je kunt elkaar ook plagen voor het plezier. Dat kan soms verkeerd vallen, maar echt verschrikkelijk is plagen niet. Af en toe plagen, moet wel kunnen.

PESTEN: Bij pesten is het anders. Als er gepest wordt, is het ene kind altijd sterker dan het andere. Of de pester heeft grotere spierballen, een grotere mond… Pesten gebeurt nooit zomaar één keertje. Een kind dat gepest wordt, is steeds het mikpunt. Bij pesten blijf je elke
dag opnieuw bang, triestig of kwaad. Daarom is pesten nooit leuk. PESTEN is ALTIJD GEMEEN. Pesten is elke keer opnieuw: pijn doen vuile of kwetsende woorden zeggen uitsluiten achtervolgen iemand dwingen dingen te doen dingen wegnemen, wegstoppen,
vernielen ervoor zorgen dat je met niemand mag spelen … Je hebt plagen, ruzie maken en pesten. Het verschil tussen plagen en pesten is groot.

Werk jij ook mee aan een pestvrije club? Een PESTVRIJE CLUB = TOFFE CLUB = KFC De Kempen

  • Denk eraan dat de speler voor zijn eigen plezier deelneemt aan een voetbalwedstrijd of –training. De speler doet dit niet voor uw vermaak.
  • Gedraag u. Vermijd het gebruik van grove taal en het beledigen of belagen van spelers, trainers, leiders, scheidsrechters en assistenten.
  • Geef applaus bij goed spel van zowel uw eigen ploeg als van de tegenstander.
  • Toon respect voor tegenstanders/tegenspelers. Zonder hen zou er geen wedstrijd zijn.
  • Maak spelers nooit belachelijk en scheld niet als er een fout gedurende een wedstrijd of training gemaakt wordt.
  • Veroordeel elk gebruik van geweld en vernieling.
  • Respecteer de beslissing van de scheidsrechter en zijn assistenten.
  • Moedig spelers altijd aan om zich aan de spel-/wedstrijdregels te houden.
  • Zorg ervoor dat uw eigen gedrag sportief is. Goed voorbeeld doet goed volgen.
  • Waardeer de zorg voor onze accommodatie. Voorkom vernielingen en vervuiling.
  • Bij wangedrag van de jeugd praten we altijd met de ouders. Leden die problemen veroorzaken, worden apart aangesproken door een van de bestuursleden.
  • Bij een overtreding van de regels wordt opgetreden.