Voorbeschouwing KFC Diest

Diest

Zaterdagavond trekt KFC De Kempen naar KFC Diest, een ploeg met een rijke historie.

KFC Diest heeft stamnummer 41, zwart-wit als kleuren en is opgericht in 1909. Ze speelden aanvankelijk in de provinciale kampioenschappen van Limburg. In 1922 pakte men daar de titel en promoveerden ze naar tweede provinciale in Brabant. Tien jaar speelden ze ook daar kampioen en gingen ze over naar derde klasse (nationale reeksen). In 1936 zakte men terug af om dan op het einde van de tweede wereldoorlog enkele seizoenen in bevordering te spelen. In 1948 volgde een fusie met Standaard Atletiek Diest. Begin jaren vijftig maakte de club een steile opgang en promoveerde het op enkele jaren tot in tweede klasse waar men een suptopper werd. In 1961 speelden ze ook daar kampioen en mochten ze naar eerste klasse. De hoogste eindklassering behaalde Diest in 1964 met een zevende plaats en een bekerfinale tegen AA Gent die ze nipt verloren met 1-2 in de extra tijd.  Het seizoen erop degradeerden ze terug naar tweede om in 1970 terug te keren naar het hoogste niveau. Ze zouden nog vijf seizoenen in eerste klasse kamperen om dan definitief te degraderen naar de lagere reeksen.

In 1988 volgde er een fusie met FC Assent. Assent was opgericht in 1974 en steeg op tien jaar tijd naar tweede klasse.  De publieke  belangstelling op de “Mierenberg” was echter gering en na de fusie werd de naam verandert in KTH Diest. Rood werd aan de clubkleuren toegevoegd en de club speelde zo verder tot halverwege de jaren negentig. Eind jaren negentig en begin tweeduizend zakte de club echter weg. Ze kenden sportief en financieel grote problemen . Uiteindelijk ging de club in maart 2006 in vereffening Hierdoor moesten ze herstarten in derde provinciale en nam het de oorspronkelijke kleuren (Zwart en Wit) terug aan. In 2009 werd men mooi kampioen en het seizoen erop gingen ze naar eerste provinciale via de eindronde. In 2013 volgde toch nog eens een degradatie maar de club promoveerde zowel in 2015 als 2016 waardoor de nationale reeksen opnieuw een feit waren . Daar zou men twee keer dertiende eindigen om dan opnieuw te degraderen. Vorig seizoen speelde het kampioen in eerste provinciale en mag net als onze ploeg als promovendus terug van nationaal voetbal proeven.

KFC Diest staat op een gedeelde tiende plaats en pakte vorig weekend zijn eerste punten (1-3) op het veld van Zwarte Leeuw. Topschutters zijn Brian Moding en kapitein Benji Commers met elk twee doelpunten. Diest scoorde tot hiertoe vijf doelpunten en kreeg er zes tegen.

Selectie: Hooyberghs, Janssens, Van den Broeck, Trommelen, Wynants, Mafete, Vanreusel, Lauwers, Meynendonckx M., Gielis, Van den Putte, Jansen, Lauryssen, Paesen, Van Genechten

Geblesseerde: Meynendocnkx R., Ndagano

KFC Diest – KFC De Kempen zaterdag 10/10/20 om 19:30. Warandestadion Adres: Omer Van Audenhovenlaan Diest.